Részletes útvonalleírás

I – II Budakalász kálvária > Kopasz-domb

A Budakalász kálvária ellenőrzőpont területét délkeleti irányban hagyjuk el, a park melletti parkolóhoz vezető úton. A Golgota utcára érkezünk ki, ahol balra fordulunk. Mindössze néhány méter után elérjük az utca végét, ahol jobbra fordulva a Gerinc utcába érkezünk. Egészen az utca végéig haladunk, ahol követve az utat jobbra fordulunk a Városhatár utcába. 50 méter múlva az első lehetőségnél balra fordulunk a Parlag dűlőre. Szintén az utca végéig megyünk, de itt nem követjük az utat, hanem az előttünk lévő földkupacot a kis ösvényen balról kerüljük. 50 méter múlva balra letérünk az ösvényről és 150 méteren át követjük a csapást. Amikor a 3-4 méter széles út balra fordul, jobbra letérünk a bokrok között vezető ösvényen (vigyázz vasdarab a földben!), majd néhány méter után elérjük a Kopasz domb ellenőrzőpontot.

II – III Kopasz-domb > Sicambria romjai

Kopasz-domb ellenőrzőpont területét nyugati irányban hagyjuk el egy kis ösvényen, ami hamarosan kivezet a Meggy utcára. 100 méter után balra letérünk a Barackos útra. Itt 1 km-t teszünk meg, majd egy névtelen utcába fordulunk jobbra. A kereszteződésben van egy villanyoszlop, a névtelen utca másik végben pedig egy zsalukőfal látható, egészen idáig megyünk, ahol balra fordulunk (ismét a Meggy utcába). Innen a második utca jobbra a Kömény utca, ahova befordulunk. A Kömény utcán végig megyünk, majd balra fordulunk a Berdó utcába. 180 méter után, az első lehetőségnél jobbra fordulunk a Meredek utcába. Az 300 méter után az utca élesen jobbra fordul, itt letérünk balra, a földútra, majd azt követve kiérünk Budakalász határába, a Damjanich utcába. Itt jobbra fordulunk, figyelmesen átkelünk az úton, majd a település végét jelző táblánál balra fordulunk a Köves utcába. Itt egészen a magasfeszültségű távvezetékig haladunk, ami után befordulunk balra és követjük a földutat, ami lassan jobbra fordul. A Köves utcától számítva közel 500 méter múlva érünk egy elágazáshoz, ahol balra letérünk az erdős részek felé. A fenyvest elhagyva jobbról becsatlakozik egy út, de itt egyenesen megyünk tovább a kőbánya kerítésén át, majd a következő lehetőségnél fordulunk balra. 130 méter után egy jól kitaposott ösvényre fordulunk rá jobbra. Az ösvény 190 méter után balra kanyarodik. A kanyar után egy elágazáshoz érünk, ahol élesen jobbra fordulunk, majd néhány méter után egy konténer mellett ismét visszatérünk az erdőbe. Itt az északkeleti irányt tartjuk 100 méteren keresztül, majd a keleti irányt tartva követjük az ösvényt. A sziklás részt balról kerülve érjük el az ellenőrzőpontot egy nagyobb sziklafallal és gödörrel szemben.

III – IV Sicambria romjai > Ezüst-Kevély

Sicambria romjai ellenőrzőpont területét déli irányban hagyjuk el egy kacskaringós ösvényen, mely levezet a dombról. Az erdészeti utat keresztezve az eddigi haladási irányunkat tartva megyünk tovább, majd 100 méter múlva balra fordulunk az újabb kereszteződésnél. Újabb 100 méter után – még a sorompó előtt jobbra fordulunk, majd a közeli elágazásnál ismét balra. Az ösvényt követve érjük el a piros jelzésű turistautat, amelyet jobbra fordulva követünk egészen az Ezüst-Kevély tájékoztató tábláig.

IV – V Ezüst-Kevély > Majdán-nyereg

Ezüst-Kevély ellenőrzőpont területét északnyugati irányban hagyjuk el, tovább haladva a piros jelzésen. 700 méter után jobbra letérünk a piros négyzet jelzésre, amit követünk a jelzés végéig. Ez becsatlakozik a zöld jelzésbe, amiről néhány méter után letérünk jobbra a piros jelzésen és ezen haladunk tovább egészen, amíg balról be nem csatlakozik a sárga jelzés. Ennél a kereszteződésnél van az ellenőrzőpont.

V – VI Majdán-nyereg > Köves-bérc

Majdán-nyereg ellenőrzőpont területét délnyugati irányban hagyjuk el a sárga jelzésen, ám 200 méter múlva a jelzés balra kanyarodik, mi tovább maradunk az erdészeti úton. Hamarosan balról becsatlakozik a kék jelzés. Ezt követjük a murvabánya melletti elágazásig, ahol balra fordulunk és ezen az úton haladunk bő 2 km-t, követve a kék jelzést. Az erdőből kiérve tovább követjük a jelzést, amely a műútról letér és a Teve-szikla mellett haladva ismét visszatér egy kicsit az erdőbe, majd Pilisborosjenő szélén halad tovább egészen az Erdő utcáig. Itt jobbra fordulunk, követve a jelzést, ami ismét az erdőbe vezet. Itt követjük az ösvényt egészen a bérc legvégéig, ahol éles irányváltást tesz az ösvény.

Templomföldek ellenőrzőpont 2021. március 26-án megszűnt.

VI – VII Köves-bérc – Határkő utca

Köves-bérc ellenőrzőpont területét nyugati irányban hagyjuk el, követve a kék jelzést. 350 méter után a kék élesen jobbra fordul, ám ezelőtt néhány méterrel balra fordulunk és a csapást követve eljutunk egy műútra, melyet keresztezve tovább haladunk a domboldal aljába és rátérünk a Tücsök utcára. Az utat követve újépítésű házakhoz érünk. Itt balra fordulunk a Csoóri Sándor utcába. Az utca kivezet a Budai útra, ahol jobbra fordulunk és követjük az utat egészen az Ürömi útig, amit óvatosan keresztezve a Boglárka utcában haladunk tovább egészen a Határkő utcáig, ahol a pont található.

VII – VIII Határkő utca – Rókahegy

A Határkő utca ellenőrzőpont területét a Határkő utcán elindulva hagyjuk el. Egészen a Jutas utcáig megyünk, aminek a kereszteződését egy nagy határkőről ismerhetjük fel könnyedén. Itt jobbra fordulunk a Jutas utcába és egészen a közkútig megyünk rajta. A kútnál balra fordulunk és ezt a névtelen utcát követjük a Kőpor utcáig, ahol jobbra fordulunk, majd 100 méter múlva ismét balra és eljutunk ismét az erdőbe. Az utca végén tovább haladunk egyenesen, majd az elágazásnál jobbra és tartjuk a keleti irányt, követve a határköveket, amíg bele nem csatlakozunk a tanösvény jelzésbe. 600 méter után a jelzés élesen balra fordul, ezt követve érünk a Holló közbe, amin tovább haladva keresztezzük a Kárókatona utcát. Innen Kócsag utcán megyünk tovább, majd az első lehetőségnél jobbra fordulunk a Fülemüle utcába, amit követünk a végéig. Óvatosan keresztezzük a Rókahegyi utat, majd a kőfejtő bejáratánál jobbra felfelé követjük a piros kereszt jelzést 100 méteren át, míg bele nem futunk a piros háromszög jelzésbe. Itt balra fordulunk és a jelzést követve felkapaszkodunk egészen a kőfejtő legfelső teraszáig, ahol az ellenőrzőpont van.

VIII – IX Rókahegy – Ezüsthegy

Rókahegy ellenőrzőpontot északkeleti irányban hagyjuk el, követve a piros háromszög jelzést, amíg bele nem érünk a piros jelzésbe. Itt balra fordulunk és bő másfél kilométeren át követjük a jelzést, ahol jobbra letérünk a piros kereszt jelzésre a Békahát utcába. Az egyenes szakasz végén a jelzés jobbra kanyarodik, ám mi balra letérünk róla és a Barackos utat keresztezve a Meggy utcán másszuk meg a dombot. 400 méter múlva kitárul előttünk a békásmegyeri panoráma. Az ellenőrzőpont az úttól néhány méterre lévő geodéziai torony közelében van.

IX – X Ezüsthegy – Budakalász kálvária

Ezüsthegy ellenőrzőpontot északkeleti irányban hagyjuk el tovább haladva a Meggy utcán, egészen a Kömény utcáig, ahol balra fordulunk, majd az utca végén jobbra a Berdó utcába. Ezen haladunk egészen, amíg nem látunk balra egy széles ösvényt, melyet követve ismét a Berdó utcába érkezünk (a Berdó utca kicsit logikátlanul kanyarodik). Az ösvényről kiérve balra haladunk tovább, míg el nem érkezünk a Kálvária utca, Gyümölcs utca kereszteződéséhez. A Kálvária utcán elindulunk lefelé, majd rövidesen jobbra letérünk róla egy lépcsőn, ami a játszótérhez vezet. Itt balra fordulva eljutunk az ellenőrzőpontra.